2015: Speciaal Autocad lesprogramma voor VMBO

CC_LOGO
Hoewel de VMBO-leerlingen bouwtechniek al in de 3de klas beginnen met Autocad, ontbreekt er goed lesmateriaal, dat afgestemd is op de jeugd en hun interesses. De beschikbare lesboeken zijn bedoeld voor MBO en HBO en zijn voor de leerlingen ondoorgrondelijk qua tekst en vooral ook oersaai!

Terwijl de leerlingen van Canisius College de Goffert zich door de saaie en weinig inspirerende lesstof worstelden, zag ik dat het merendeel van de jeugd  graag naar afbeeldingen van auto’s keek en ook zelf droomauto’s op papier schetste. Daar zag ik uiteindelijk een kans in! Laat de leerlingen tekenen wat ze mooi vinden!

Dat heeft geresulteerd in een reeks van uitdagende tekenopdrachten van logos van autofabrikanten, auto’s en vrachtwagens met rondingen, schuine en kromme lijnen en dito hoeken, allerlei soorten maatvoering, rasters, lettertypen, laagstructuren en het assembleren met blocks.

De leerlingen maken allemaal in een rap tempo hun opdrachten. De moeilijkste leerlingen blijken de fanatiekste te zijn geworden! Voor het eerst vragen  leerlingen om een ingesealde extra afdruk om zo deze vol trots aan hun ouders te kunnen  laten zien!

AutoCAD-technisch zijn deze tekeningen moeilijker dan de doorsnee bouwkundige orthogonale tekeningen op school. Dus zijn de leerdoelen  hiermee ruimschoots gehaald. Wat wil je als docent nog meer?

De volgende fase voor de 3de & 4de klas is om een nieuwe uitdaging voor de koplopers aan te gaan; namelijk AutoCAD 3D en 3D-printing.  We beginnen met eenvoudige houtverbindingen en meubels.  De printer is al in huis!

Advertenties

Over Arie van Kuijk

architect & docent bouwkunde Arie is werkzaam als architect, bouwkundige en als docent bouwkunde op MBO en HBO. Kortom hij combineert Vakmanschap met Meesterschap!
Dit bericht werd geplaatst in onderwijs, projecten en getagged met , , , , , , , , , , , , , , , , , . Maak dit favoriet permalink.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s