2011-2012: Van der Schoot architecten Schijndel

functies: bestekschrijver, projectleider & architect 

Van der Schoot Architecten b.v. is zo’n 35 jaar opgericht door Paul van der Schoot, de vader van de huidige directeur. Het bureau is groot geworden met de bouw en verbouw van praktijkruimten voor tandartsen, orthodontie, huisartsen, dierenartsen en apotheken, waarbij ook het gehele interieur door het bureau wordt verzorgd.  Het architectenbureau heeft hierbij een grote kennis verworven op het gebied van de  diverse specifieke inrichting van praktijkruimten, -installaties en dito hygiëne-eisen.
Na het vertrek van Paul begin 2011 vindt directeur Gijs-Jan van der Schoot in mij de senior architect, die het bureau vooruit kan helpen met een brede bouwkundige ervaring en dito kennis.
Het is een enthousiast en sympathiek team van mensen, waarmee het prettig samenwerken is.

Tandartspraktijk in het duurzaam bouwen project De Weidjes in Egmond aan den Hoef

Tandartspraktijk in het duurzaam bouwen project De Weidjes in Egmond aan den Hoef

Bestekschrijven:

Naast het leiden van projecten en het bijstaan van de collega’s, is mijn belangrijkste taak het schrijven van bestekken en contracten. Maar het bureau werkte niet met de, mij bekende STABU maar met gewone platte “word-documenten”.   Er werden geen coderingen gebruikt en vaak ontbraken er de artikelnummers.  Uitgangspunt voor een nieuw bestek vormde  normaliter  steeds het laatst geschreven bestek, dat je aanvulde en wijzigde. Maar als je per project een bestek niet steeds als bestekschrijver zelf opnieuw bouwt, ontstaan er faalkansen.

Oude bronteksten:

Het steeds maar gebruik maken van de laatst geschreven tekst, betekent hier dat er lange tijd niets structureel aan de bestekken zijn veranderd.  De bronteksten van het bestek zijn zelfs erg oud! In het standaardhoofdstuk 2 worden de “Wijzigingen en Aanvullingen  ABB 1968” ( Algemene Bepalingen voor de uitvoering van Bouwwerken 1968) genoemd.  Deze ABB 1968 staat ook wel  bekend als de eerste Uniforme Administratieve  Voorwaarden voor uitvoering van bouwwerken (UAV).    Maar deze oorspronkelijke ABB 1968 is in de loop der jaren in de praktijk al meermalen vervangen door  respectievelijk  de UAV1989  en de UAV2012!
Het doel van het  van toepassing verklaren van een UAV is het vereenvoudigen  van een bestek of aannemingsovereenkomst  doordat veel administratieve zaken in de bestektekst kunnen worden weggelaten. Maar van een soortgelijke vereenvoudiging komt weinig terecht als in het bestek een sterk verouderde ABB 1968 wordt omschreven, die hooguit bij een boekenantiquair nog verkrijgbaar is en dus juist voor veel complexiteit en onduidelijkheid zorgt.

Meerdere benoemingen:

In een enkel bestek wordt , een element op meerdere plaatsen tegelijk omschreven en met aantallen genoemd.  Op de bestektekeningen wordt dit nog eens dunnetjes over gedaan. Het gevolg is, dat bij een enkele wijziging of correctie heel veel teksten en tekeningen moeten worden aangepast en gecontroleerd. Naast dat dit tijdrovend is, zijn de faalkansen hier veel groter.

Eigen Standaard Referentiebestek:

Mijn uitdaging is om hier structuur in te brengen, te moderniseren en dit ook “goed te verkopen” aan de directie.  Gebruik makend van de bestaande bestekindeling, bouw ik aan een grote bibliotheek van losse referentieteksten voor alle bouwelementen, apparaten, installaties, specifieke installaties voor de tand- en huisartsen en aan hygiëne-eisen et cetera. De indeling per referentietekst is standaard  “wat” “hoe” en “waar” en “hoeveel” De referentieteksten hebben hierdoor nagenoeg de zelfde kwaliteit dan de omschrijvingen in de STABU-teksten.
Voor deze referentiebestek heb ik een grondig onderzoek gedaan naar de specifieke installaties hun voedingen, toe- en afvoer, en de hygiëne-eisen voor eerste lijn zorg.

Ik ben trots om te melden, dat ik een zeer groot aantal bestekken voor de Eerste lijn Zorg heb kunnen realiseren met de nieuwe referentiebestekken. zoals onder andere:

tandartspraktijken en orthodontie:

Mondzorg Lamoraal Egmond a/d Hoef,  tandartspraktijk Van Spaendonk St. MichielsgestelMondzorg Menheerse Middelharnis,Tandheelkundig Centrum UlestratenMondzorg Centraal GeleenTandartspraktijk Laurensse  Kapelle a/d IJsselTandheelkundig Centrum Van Dedem HoornTandartspraktijk de Vaan GorinchemTandarts Praktijk Louwerse AmsterdamVan Diepenbeek Orthodontisten Monickendam, et cetera.

Huisartspraktijken & medische centra:
Medisch Centrum HerwijnenHuisartsenpraktijk Uitgeest,   Huisartsenpraktijk RoggelHuisartsenpraktijk Yacoub Almelo Huisartsenpraktijk Attilaoglu-Tjon-a-Tham Tilburg,  et cetera.

apotheken:
Medsen apotheek Loovelden, Huissen

overigen:
Een aantal interessante projecten buiten de 1ste lijn zorg, waarvan ik bestekken geschreven heb zijn enkele woonhuizen en Tankstation Schimmel Mill.

Getuigschrift van Gijs-Jan van der Schoot:

Tot zo ver mijn eigen verhaal. Maar wat vinden mijn werkgever en collega’s eigenlijk van mij?  zie link: getuigschriften van directeur Gijs-Jan van der Schoot

Logo vdsa klein jpg

Naaste bureaumedewerkers: Gijs-Jan van der Schoot, Koen Verhagen, Maarten Hellings, Job van Asperen, Bart van Dijk  & Natasja van Zutphen.
Advertenties

Over Arie van Kuijk

architect & docent bouwkunde Arie is werkzaam als architect, bouwkundige en als docent bouwkunde op MBO en HBO. Kortom hij combineert Vakmanschap met Meesterschap!
Dit bericht werd geplaatst in projecten en getagged met , , , , , , , , , , . Maak dit favoriet permalink.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s