2000-2017: Bestuurslid Vereniging van Bouwkunst Tilburg (VBT)

taken: organiseren van excursies naar binnen- en buitenland, workshops en lezingen

Wat is de VBT?

De VBT is een vereniging voor alle afgestudeerden aan de Academie voor Architectuur en Stedenbouw Tilburg. (AAS) Ze is in 1986 opgericht door een aantal afgestudeerden, die naast hun beroepspraktijk behoefte hadden aan reflectie en inspiratie,  zoals ze dat kenden uit hun academieperiode. De Vereniging kent momenteel zo’n 100 leden en circa 80 andere betrokkenen. De VBT zetelt in het gebouw van  de AAS en studenten en docenten nemen deel aan de activiteiten van de vereniging.  Gedurende haar 25 jaar bestaan heeft de vereniging een goede naam opgebouwd met haar gevarieerde  jaarprogramma’s van goedverzorgde excursies, – workshops en lezingen.

Deze slideshow heeft JavaScript nodig.

Sinds 2000 ben ik als bestuurslid actief en enthousiast betrokken bij het reilen en zeilen van deze alumnivereniging.

(mede-) organisator van  excursies naar oa.
Gent & Kortrijk , Breda, Rome, Borinage & Lille, Japan, bruinkoolvelden & Insel Hombroich, Nancy & Briey, Luik, Keulen, ’s-Hertogenbosch & Vught, Krefeld, Floriade, Wuppertal, Wolfsburg, Rotterdam, Manchester & Liverpool, Londen, Antwerpen,  etcetera.

excursies en online informatie

De excursies van de VBT worden “ontworpen” aan de hand van een thema. Meestal is dat gekoppeld aan het jaarprogramma.  Zo’n thema geeft de excursie, die normaal zou bestaan uit losse objecten, een rode draad, een overkoepelend verhaal en samenhang. Bijvoorbeeld: Voor Londen was het thema “interventions“. Hier was geen sprake van grote stedenbouwkundige uitbreidingen maar van stedenbouwkundige ingrepen met het oog om het erbij behorend gebied van extra kwaliteit te voorzien.
Bij de excursie van Antwerpen was het thema. “De haven geeft en de haven neemt”  Aan de buitenzijde snoept deze grote wereldhaven hele dorpen weg (bv Doel & Wilmarsdonk) en aan de stadszijde trekt het zich terug en komen er enorme gebieden leeg te staan voor herontwikkeling.

Experimenterend met nieuwe media zet ik bij de voorbereidingen van mijn excursies alle informatie over de architectonische objecten, exacte locaties en evt openbaar vervoer online.  De online-map bevat kaartmateriaal, afbeeldingen en interessante links. Het voordeel is dat er al een “voorpret” optreedt bij de excursiegangers en dat ze meer dan  alleen het gebouw leren kennen,  zoals zijn omgeving, historie en andere contexten.

Ook kan een ieder met zijn smartphone op een later moment de excursie over doen a.d.h.v. deze online informatie.   Er blijkt veel enthousiasme voor deze nieuwe wijze van excursie-voorbereiding te zijn!

Kijk hier naar een aantal online reisgidsen/maps van de excursies:

2011 VBT excursie Londen  “interventions:

Online voorbereidingspagina VBT-excursie Londen

Online voorbereidingspagina VBT-excursie Londen

2012 VBT Antwerpen: “De haven geeft en de haven neemt”:

gedetailleerd online object-informatie bij de VBT-excursie Antwerpen

gedetailleerd online object-informatie bij de VBT-excursie Antwerpen

2013: VBT Krefeld Duisburg “Mies in Krefeld” Modell 1:1 Golfclubhaus

2013: VBT Urban exploring westelijke IJ-oevers Amsterdam “transitie”

transitie IJ-oevers Amsterdam

transitie IJ-oevers Amsterdam

Mijn VBT-excursie naar Wolfsburg is vermeld in het Fontys Magazine van 2009:

verslag van mijn VBT-excursie Wolfsburg in het Fontys alumni-magazine 2009

Naaste (ex)bestuursleden: Leo van Beek, Eugène van den Acker, Ivo bastiaansen, Robin Janicki, Johan van de Ven, Peter Driessen , Jan Brouwers , Arjan van Boekel    en Damaris Verleun
Advertenties

Over Arie van Kuijk

architect & docent bouwkunde Arie is werkzaam als architect, bouwkundige en als docent bouwkunde op MBO en HBO. Kortom hij combineert Vakmanschap met Meesterschap!
Dit bericht werd geplaatst in projecten en getagged met , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , . Maak dit favoriet permalink.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s